Перейти до вмісту

Блог




Цей блог переходить на українську



18 Березня, 2024

Весна 2023 відмітилася досить високим паводком. Було ще досить прохолодно, а я відправився відкрити сезон каякінгу на Чорторий під час весняного паводку.

7 Березня, 2024
Закарпатський музей народної архітектури та побуту знаходиться в самому центрі Ужгороду, вхід в нього праворуч від входу в Ужгородський замок, сам музей можна розивитися згори із замкових стін. Звісно, він сильно менший за національний музей в Пирогову, навіть трохи менший за болгарський музей в Етирі. Але все зроблено на високому рівні, максимально акуратно і охайно, підтримується з любов'ю. Тож моя рекомендація.
6 Березня, 2024

Невицький замок знаходиться (раптово) в селі Невицьке на Закарпатті. Точніше, село знаходиться у долині річки Уж, а замок (як і має бути у замків) стоїть на пагорбі над долиною. Невицький замок, на відміну від Мукачівського та Ужгородського, стоїть у руїнах. Власне, цим і справляє враження, бо інші замки багато разів перебудовувалися під сучасні потреби, а Невицький замок зберігає принади пізнього середньовіччя.

5 Березня, 2024
Дивився серіал "Медичі" і прийшла до мене думка викласти фото Флоренції - хотів би написати я, але у Флоренції я жодного разу не був. Якось все лишав її на потім, на десерт, що в черговий раз доводить, що нічого відкладати не можна. Але втім. Другий сезон серіалу присвячено заколоту Пацці, тож мої думки звернулися до іншого твору, де заколот Пацці хоча і не є частино сюжету, згадується чи не десяток разів.
29 Лютого, 2024

Лумшори — невелике гірське село на Закарпатті, відоме головним чином тим, що пропонує відпочинок в чанах. Я чанами не дуже цікавлюсь, я прийхав подивитись місцеві водоспади. Знайти їх дуже нескладно — приїзжаєш до села Лумшори, далі йдеш вздовж гірської річки. Власне, послухати білий шум води дає певний терапевтичний ефект, може кращий, ніж від порекламованих чанів.

25 Лютого, 2024
Miniland — найбільший залізничний макет в Україні, країна в мініатюрі із безліччю деталей, цікава і для дітей, і для дорослих
20 Січня, 2024

Головна туристична принада Валенсії, а також одна з найпопулярніших інста-локацій у світі за версією київського тіндера, носить назву Місто мистецтв і наук (валенсійською — Ciutat de les Arts i les Ciencies). Локація дійсно дуже цікава і унікальна, але дещо неоднозначна, але про це згодом.

7 Січня, 2024

Валенсійський собор не такий відомий як, скажимо, Саграда Фамілія або Соборна Мечеть у Кордобі, але теж вартий того, щоб зазернути. Знаходиться він в самому центрі Валенсії, головний вхід виходить на Пласа де ла Рейна, найкращй вид на Валенсійський собор відкривається, певно, з сусідньої площі, Пласа де ла Верге.

26 Грудня, 2023

Llotja de la Seda — велична споруда в самому центрі Валенсії і досить нетипова. Зазвичай старовинні будови, що збереглися з середніх віків — це або церкви та собори, або замки, або палаци. Llotja de la Seda, Льоджа де ла седа — торгове приміщення. При включенні будівлі у список світової спадщини Юнеско це було підкреслено — "exceptional example of a secular building in late Gothic style".

Будівля біржі була побудована наприкінці п'ятнадцятого сторічча як місце сбору і торгів для торгівців шовком. Власне, спочатку на цьому місці була розташована Llotja de l’Oli, тобто біржа торговців олією, втім тут укладалися будь-які ділові угоди. Але в середині чотирнадцятого сторіччя саме торгівля шовком набула великого значення для Валенсії, і в п'ятнадцятому сторіччі місто як комерційний центр Середземномор'я досягло свого піку.

25 Грудня, 2023
Локація, яку я покажу сьогодні, чомусь позначена на мапі як "Київський шипіт"; в Карпатах так називався б якийсь водоспадик, але ніякого водоспаду тут, вочевидь, немає. Знаходиться вона на північ від села Лютіж, сюди зручно дістатися машиною, тут досить мальовничо, тож не дивно, що локація дуже популярна.
11 Листопада, 2023
На початку жовтня дозволив собі мікро-відпустку і скатався на славетні курорти Київського моря. Сьогодні буде фото з Сухолуччя. Сухолуччя відоме як мисливська резиденція нашего біглого президента, де на (умовній) волі гуляють олені і кабани, але наразі доступ дути відсутній; треба буде чекати кращих часів. Але можна вільно погуляти по узбережжю водосховища, місцина доволі мальовнича.
7 Травня, 2023

Сакури в Ужгороді — відомий бренд. Звісно, щоб помилуватися квітучими сакурами, не обов'язково їхати в Ужгород. Якщо неможливо потрапити у Кіото в Японію, є парк Кіото в Києві. Але деревця у парку Кіото ще досить молоді, на той час як в Ужгороді можна побачити великі старі дерева, тому що перші сакури з'явилися тут ще сто років назад.

29 Березня, 2023

Вікторія — адміністративний центр острова Гоцо. Як і все на Мальті, місто суто іграшкове, на сім тисяч населення, цікаве величезною укріпленою цитаделлю, що височіє над містом на вершині пагорба висотою сто п'ятдесят метрів. Пагорб був населений з неолітичних часів, а перші укріплення тут з'явилися за бронзової доби в три с половиною тисячоліття тому. Потім тут була фінікійська фортеця, римська, Арагонський замок Іль-Кастільо, потім цитадель лицарів ордену святого Іоана. Мальта тілько-но пережила Велику осаду османськими військами, з північної Африки загрожували алжирській і туніські беї, ну із усіх боків постійно лізли в пошуках рабів численні корсари і пірати без роду і племені.

24 Березня, 2023
На Мальті багато неолітичних храмових комплексів, але Джгантія — найбільший, найстаріший і найвідоміший з них. Джгантія, в перекладі "вежа велетнів" — це два храми у вигляді п'ятипелюсткової конюшини, обнесені спільною стіною з встановлених вертикально величезних кам'яних плит (до шести метрів розміром і вігою до шістьдесяти тон). Побудовано Джгантію було приблизно п'ять з половиною тисяч років тому, на тисячу років раніше за єгипетські піраміди, з покладених без розчину каменюк (ця кладка зветься "циклопічною"), без допомоги колеса і металевих інструментів. Зустрічав навіть твердження, що це найстаріша споруда у світі, що збереглася, але залишу це на совісті мальтійського патріотизму.
14 Березня, 2023
Посередині південного узбережжя мальтійсього острову Гозо знаходиться містечко Муншар, цікаве своїми мальовничими пейзажами. В моєму рейтингу найкращіх місць, де можна зустріти захід сонця із пляшечкою вина, воно з впевненістю потрапило б у десятку.

Пошук

Архіви

Популярне