Перейти до вмісту

Атомний Далі

Якось одна знайома написала мені з пропозицією її познімати. Я погодився, але сказав, що добре б було мати якусь ідею.

— У мене є прекрасна ідея! — сказала моя знайома.

— Яка?

— Я підстрибну!

(Спойлер: з цього так нічого і не вийшло.)

Натомість є відомий фотограф, Філіп Халсман, який прославився саме фотографіями знаменитостей, що стрибають. (Втім, я впевнений, що тут головним чином грає роль, що знімав він не просто своїх знайомих, а саме знаменитостей: Мерлін Монро, Одрі Хепберн, Генрі Форда, герцога і герцогиню Віндзорських, навіть Річарда Ніксона.) Найвідоміше фото з цієї серії має назву “Атомний Далі”. Воно зроблене у 1948 році.

Атомний Далі

(фото Халсмана взяте зі статті в вікіпедії)

Фото зняте наступним чином. На лісках до стелі підвішені мольберт, картина “Атомна Леда, Сальвадор Далі, опудало крокодила, яке гойдається під стелею. Табуретка закріплена на підпірці. Асистенти тримають відра, стілець, котів.

Халсман рахує. На рахунок три асистенти виливають воду і кидають в повітря котів.

На рахунок чотири Далі стрибає, а Халсман спускає затвор своєї двооб’єктивної камери 4х5 власної конструкції.

Далі Халсман йде проявляти плівку, асистенти витирають воду, ловлять котів, сушать їх, втішають, нещиро вибачаються. Халсман бачить, що Далі підстрибнув занадто пізно, або що в кадр потрапив асистент, або що стілець закрив обличчя художника. Він повертається, знов рахує… і так далі.

Є версія, що за початковим задумом замість води для фото планували використати молоко для більшої ефектності. Але з огляду на бідні повоєнні роки вирішили обмежитися водою, щоб не викликати нарікання публіки.

За 6 годин Халсман знімає 28 кадрів. Вибирає цей.

Атомний Далі

(фото Халсмана взяте зі статті в вікіпедії)

З нього в фотошопі прибирають ліску, руку асистента і підпірку.

Далі прямо на принті малює на (порожньому) мольберті картину.

“Атомний Далі” входить в добірку “100 найвпливовіших фото всіх часів” журналу Тайм. Халсман ще довго буде фотографувати Далі. Відоме фото Далі із виряченими очима і вусами, що стирчать до гори, теж його роботи. І фото, де Далі зображений разом з черепом, викладеним голими панянками — теж (вірний своєму підходу, Халсман буде викладати моделей три години).

Ось так Атомний Далі виглядає з погляду сервісу stablediffusionweb:

Атомний Далі в уяві ШІ
Позначки:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *