Перейти до вмісту

Міланський собор

Міланський собор (Duomo di Milano) — певно один з найвідоміших соборів Європи і чи не найвпізнаваніший. Досить парадоксально, що найпомпезніший, найбільший і найготичніший готичний собор знаходиться в Італії. Для італійських церков нехарактерна висока готика. А для готичних церков нехарактерний рожевий італійський мармур.

Міланський собор

Трансальпіський собор, для будівництва якого запросили іноземців, а закінчити фасад у 1811 році наказав Наполеон Бонапарт, пасує Міланові, який — пробачимо моє побіжне враження — сам не дуже італійський. Ніякого відчуття Середземномор’я.

2.

Міланський собор

3. Собор шириною дев’яносто два метри і довжиною сто шість з половиною здатен вмістити 40 тисяч парафіянин. Він дещо менший за собор Святого Петра у Римі, але, на мою думку, красивіший. Про собор можна знайти в мережі дуже багато інформації, не буду її переказувати, зосереджусь виключно на фотографіях.

Міланський собор

4. Великі гобелени.

Міланський собор

5. Висота склепіння центрального нефа — фантастичні 45 метрів.

Міланський собор

6.

Міланський собор

7.

Міланський собор

8.

Duomo di Milano

9.

Міланський собор

10.

Міланський собор

11.

Duomo di Milano

12. Святий Варфоломей. Якщо вам здається, що він виглядає трохи не ок, нагадаю, що з Варфоломея живцем було знято шкіру. Найвідоміше зображення апостола, яке ви точно бачили — ось; в руках апостол тримає, власне, свою шкіру, що символізує працьовитість і незакомплексованість на якій Мікеланджело Буонаротті зобразив свій автопортрет. На скульптурі в міланському соборі шкіра елегантно накинута святому на плечі. Скажіть, можна я покладу сюди своє боа?..

Святий Варфоломей

13.

Міланський собор

14.

Міланський собор

15.

Duomo di Milano

16. Колоритна частина дверей. Написано наступне: “Мешканці із радістю зустріли Галдінуса з прапороносцем на чолі переможених, кинулися на шию королю”. Галдінус — святий католицької церкви Галдіно делла Сала, кардинал-архиєпископ Мілана, провадив політику боротьби свого патрона Олександра III проти Фрідріха Барбароси і його антипапи Віктора IV. Фрідріх Барбароса, на хвилинку наказав в свій час спалити Милан (а декілька менших ломбардських міст взагалі зрив в нуль).

Міланський собор

17.

Міланський собор

18.

Міланський собор

19.

Duomo di Milano

20.

Міланський собор

21.

Міланський собор

22.

Міланський собор

23.

Міланський собор

24. Дуомо в вечірньому сонці. Характерна риса собору — в нього немає окремої дзвіниці.

Міланський собор

Є декілька різних білетів для відвідування собору. Є комбіновані білети, що включають відвідування баптистерію і скарбницю собору. Я цим всім знехтував, вибрав тільки роздивитися собор всередині і піднятися на дах собору. Для цього є дві опції — пішки і на ліфті. Завжди в таких випадках вибираю ліфт.

25. Тут в центрі кадру можна побачити Мадонинью – чотириметрову позолочену статую Діви Марії, що вінчає шпиль над куполом собору.

Міланський собор

За постановою міланського муніципалітету жодна будівля в місті не мала бути вищою за статую Мадонни. Довгий час цей декрет виконувався, аж поки у 1960 було побудовано 127-метровий хмарочос “Піреллі”, на його даху біла встановлена копія статуї.

26. Хотів піднятися на собор на заході сонця, але якось не врахував, що треба постояти 20 хвилин в черзі. Тому нагору піднявся вже в сутінках. Різьблення по камінню можна роздивлятися набагато довше, ніж залишалося часу.

Міланський собор

27.

Міланський собор

28. Будували міланський собор 600 років, з останньої чверті чотирнадцятого сторіччя, окремі деталі закінчували до 1965. Це, здається, з відносно нового.

Міланський собор

29.

Міланський собор

30.

Міланський собор

31. На одному з пінаклів стоїть статуя Наполеона. Кажуть, що можна знайти і скульптуру Беніто Муссоліні, але щодо цього джерела розходяться. На власні очі не бачив ні першого, ні другого. Власне, воно і не дивно, загальна кількість статуй — майже три з половиною тисячі.

Міланський собор

32.

Міланський собор

33. Кандольский мармур. Спеціально для його доставки для будівництва собору з кар’єру Кандолья у П’ємонті було прокладено канали до Мілану.

Міланський собор

34. Похмурий ліс густий із шпилів і пінаклів. Як казав Шеллі, дах міланського собору — єдине пристойне місце для того, щоб читати Данте.

Міланський собор

35. На даху міланського собору зустрічаються Рокко і Надя в картині Лукіно Вісконті “Рокко і його брати”. Пращур кінорежисера, Джангалеаццо Вісконті, правитель міста, в кінці чотирнадцятого сторіччя і наказав побудувати найбільший собор у світі. Від Вісконті, за материнською лінією, походив знавець Данте, славнозвісний естет і гурман, доктор медицини Ганнібал Лектер; доктор, втім, віддавав перевагу Флоренції.

Міланський собор

36. Данте, до речі, перед вратами чистилища зустрічається зі своїм другом Ніно Вісконті (його титул “giudice”, “суддя”, але він був спадковим правителем Галури, маленького князівства на півночі Сардинії); Ніно жаліється, що його вдова вийшла заміж за Галеаццо Вісконті. Галеаццо не з такої сім’ї, з багатої — з міланських Вісконті, з яких і замовник будівництва собору, яких Ніно не поважає (тобто не поважає сам Данте). До речі, повне ім’я Ніно — Уголіно Вісконті, на честь діда, Уголіно делла Герардеска, історія якого теж є у Данте дещо перетинається із історією доктора Лектера.

Вид ни  Мілан з даху собору

37.

Вид ни  Мілан з даху собору

38.

Міланський собор

39.

Міланський собор

40. Загальний малюнок тоне в деталях, як цей пост в історичних і літературних екскурсах.

Міланський собор

41.

Міланський собор

42. Міланський собор в вечірніх сутінках.

Duomo di Milano

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Інші пости

2 Серпня, 2013

Кельнский собор - главная достопримечательность Кельна, которая видна почти отовсюду и не просто довлеет над городом, но, я бы сказал, значительно закрывает его собой от простого туриста, вот как я.

10 Липня, 2014
Страсбургский собор - это как Кёльнский собор в Кёльне, только в Страсбурге. Высоченное здание, которое два века было самым высоким на планете, очень ажурное и стройное, сложено из красного песчаника, больше можно прочесть в википедии, мы не для этого здесь все собрались сегодня.
7 Січня, 2024

Валенсійський собор не такий відомий як, скажімо, Саграда Фамілія або Соборна Мечеть у Кордобі, але теж вартий того, щоб зазирнути. Знаходиться він в самому центрі Валенсії, головний вхід виходить на Пласа де ла Рейна, найкращий вид на Валенсійський собор відкривається, певно, з сусідньої площі, Пласа де ла Верге.