Перейти до вмісту

Валенсійський собор

Валенсійський собор не такий відомий як, скажімо, Саграда Фамілія або Соборна Мечеть у Кордобі, але теж вартий того, щоб зазирнути. Знаходиться він в самому центрі Валенсії, головний вхід виходить на Пласа де ла Рейна, найкращий вид на Валенсійський собор відкривається, певно, з сусідньої площі, Пласа де ла Верге.

Валенсійський собор

2. Головний вхід і башта El Micalet (тобто на честь святого Михаїла) висотою 68 м. На башту можна піднятися, але я чогось це не зробив (і вже не пам’ятаю, чому). Головна восьмикутна частина датована 1381 роком, вище добудована дзвіниця сімнадцятого сторіччя.

Валенсійський собор

3. За римських часів на цьому місці був храм Діани, потім вестготи поламали храм і побудували тут романську церкву, потім прийшли арабські завойовники, які поламали вестготську церкву і побудували мечеть, яку після Реконкісти не перебудовували, як в Кордобі, а, ви не повірите, зруйнували. Тож сучасний Валенсійський собор відлічує свою історію з 1262 року. (Валенсійське королівство утворилося за 25 років до цього.) Він багато разів до-, пере- і відбудовувався (собор сильно постраждав під час громадянської війни), тому немає якогось єдиного стиля. Головний вхід — типово бароковий.

Валенсійський собор

4.

Деталі Валенсійського собору

5.

Валенсія

6. Бічний портал. Арка вже стрільчаста, готична, але композиція типово романська.

Валенсія

7.

Валенсія

8. Готичний центральний неф.

9. Вівтар.

Вівтар Валенсійського собору

10. Найкрасивіша, на мою думку, частина собору — ліхтар чотирнадцятого сторіччя зі стрільчастими арками вікон.

Валенсійський собор

11.

Валенсійський собор

12. Єпархіальний соборний музей. Тут є велика колекція картин, яку почав збирати папа Олександр VI у часи перебування на посту епіскопа Валенсії (Шатіва, рідне місто папи Родеріка де Боржа, знаходиться неподалік від Валенсії, неподалік і подароване його сину Джованні Фердинандом Арагонським герцогство Гандія). До колекції потім додалися пізніші картини, є, наприклад, два полотна Гойї. Але картини фотографувати нецікаво, тож сфотографував оригінали скульптур, якими прикрашений портал бічного входу у Валенсійський собор.

Валенсійський собор

13.

Валенсійський собор

14. Дуже сподобалася скульптура.

Валенсійський собор

15. До неможливості готична частина.

Валенсійський собор

16. Найвідоміша частина собору — капела Санта-Каліс, де збирався капітул собору. Тут зберігається Святий Ґрааль.

Валенсійський собор

17. Ось він крупним планом. Чаша з агату була подарована собору у 1436 році королем Альфонсо V Великодушним (король Арагону, Сицилії, Сардинії, який згодом отримав трон Неаполітанського королівства і тусив переважно там). Офіційно визнана Ватиканом. Вікіпедія стверджує, що на чаші можна побачити написи арабською; якщо так, то це годний пранк.

Святий Грааль

18. Стеля капели.

Валенсійський собор

19. Вид на Валенсійський собор з боку Пласа де ла Верге.

Place de la Verge

20.

Валенсійський собор

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *