Перейти до вмісту

Шаара і Джгантія

На Мальті багато неолітичних храмових комплексів, але Джгантія — найбільший, найстаріший і найвідоміший з них. Саме тому він внесений у національний реєстр культурної спадщини Мальти за номером 1. Джгантія, в перекладі “вежа велетнів” — це два храми у вигляді п’ятипелюсткової конюшини, обнесені спільною стіною з встановлених вертикально величезних кам’яних плит (до шести метрів розміром і вагою до шістдесяти тонн). Побудовано Джгантію було приблизно п’ять з половиною тисяч років тому, на тисячу років раніше за єгипетські піраміди, з покладених без розчину каменюк (ця кладка зветься “циклопічною”), без допомоги колеса і металевих інструментів. Зустрічав навіть твердження, що це найстаріша споруда у світі, що збереглася, але залишу це на совісті мальтійського патріотизму. До подорожі на Мальту найстарішою спорудою, що я бачив, був дольмен Менга в Андалусії.

Джгантія

2. Всередині кожної апсиди в “конюшині” — вівтарі у формі кам’яних столів і коробочок, там знайшли кістки тварин і ритуальні фігурки. 

Джгантія

3. Дірка в камені віком в п’ять тисяч років.  Нащо була потрібна — невідомо.

Джгантія

4. Вівтарі. 

Джгантія

5. 

Джгантія

6. Виходи обох храмів спрямовані на південний схід, як в інших мальтійських мегалітичних споруд. 

Джгантія

7. В принципі, не сказати, щоб було надто цікаво — все ж таки понад усе Джгантія нагадує величезну купу каміння, хоч там і було всі ці безмежні тисячі років.

Джгантія

8. В музеї є модель храму Джгантія, виглядає він ось так: 

Джгантія, модель храму

9. Знайдені при проведенні розкопок фігурки. 

Джгантія

10. Вчені подивились на пропорції знайдених фігурок у одразу сказали, що храми Джгантія були присвячені культу родючості. 

11. Але якщо вірити мові тіла, можна зчитати певний сумнів.  

Джгантія

12. Бусіки. 

Джгантія

13. Джгантія знаходиться у місті Шаара (Xagħra), з цікавого тут хіба що Ta’Kola Windmill — млин, збудований на початку вісімнадцятого сторіччя. Зараз це музей з експозицією мальтійського побуту того часу.

Шаара

14. З тераси млина відкривається вид на майже весь острів Гоцо. Це Ротонда святого Іоана у містечку Шевкія.

Rotunda St. John Baptist Church

15. Шикарна барокова церква в центрі Шаари. На Мальті в найменшому селі буде здоровезна церква.

Шаара

1 думка щодо “Шаара і Джгантія”

  1. Сповіщення: Вікторія | PHOTOKISS

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Інші пости

31 Жовтня, 2017
Антекера, помимо прочего, известна своими дольменами. Сегодня мы посмотрим на один из них, дольмен Менга. Дольмен, если кто не в курсе, это такой мегалит. А мегалит, как понятно из названия, это большая каменюка. Ну или несколько. Если каменюка одна и стоит торчком воткнутая в землю, мегалит принято называть менгиром (от бретонского men — камень и hir — длинный). Если такой камень не один, а их много и они расставлены не как попало, а кругом, то перед нами кромлех (на валлийском crom — круг, llech — камень). Ну а если же камни не просто стоят, а из них что-то сложено, то это дольмен (опять же от бретонского taol maen — каменный стол). Обычные для дольменов форма — это воротца в виде буквы П из трех камней. Вроде как те, что составляют Стоунхендж — все видели. Либо же это стол из каменной плиты на ножках. Либо коробочка из каменных плит. Как древние строили дольмены и зачем — науке неизвестно. Во-первых, это красиво.
3 Липня, 2019
Первое, что нужно знать — Мальта очень маленькая. Одна Мальта по территории равна трети Киева — в принципе, всю реально обойти пешком. По населению Мальта меньше Киева в 8-12 раз (в зависимости от того, насколько вы верите в официальной переписи). Из соотношения этих величин можно прикинуть, что плотность населения на Мальте очень высокая, и что на Мальте практически нет свободной земли — тут все либо город, либо поля. Природа широко представлена камнями, морем, морем, скалами и скалами, никаких лесов или упаси боже гор тут нет. Честно говоря, я думаю, что жить тут очень скучно.