Перейти до вмісту

Султанхані

Якщо вам цікаво, як виглядає караван-сарай, то ось зараз зможете подивитись. Ваш кореспондент задля цього побував у маленькому турецькому містечку Султахані, де знаходиться найбільший караван-сарай в Анатолії – Султан-Хан. Я не знаю, чому караван-сарай заведено називати Султан-Хан, а містечко — Султахані, технічно турецькою це одне й те саме слово. Ну і, власне, свідчить про те, що усе місто виникло при караван-сараї.

Зовні караван-сарай виглядає як маленька фортеця — високі стіни з баштами. Одні великі ворота під вежею.

Султанхані

2. В принципі, побудувати серйозну фортифікацію мало сенс. Караван-сарай було зведено у 1299 році, а в 1256 на цьому ж самому місці турки-сельджуки отримали серйозних пенделів від монголів. (В принципі, від монголів отримували абсолютно всі, до кого вони могли доскакати.)

Султанхані

3. Портал прикрашений типовим для мусульманських споруд різьбленням, схожим на сталактити. Нагадало Альгамбру.

Султанхані

4. Філігранне різьблення по камінню.

Султанхані

5. Загальна площа споруди складає 4500 квадратних метрів (тобто приблизно як дві третини футбольного поля). Вона складається з двох частин — обнесеного аркадою двору і критого склепінням зимового приміщення.

Султанхані

6. В середньовіччя тут знаходилися стайні, бані, щось типу готелю. Споруда в центрі двору — мечеть.

Султанхані

7.

Султанхані

8. Караван-сарай було реконструйовано о 1982 році.

Султанхані

9. Зараз Султанхані — маленьке містечко десь на півдорозі між Аксараєм і Конією, колишньою столицею Конійського султанату, а зараз — типовим турецьким провінційним облцентром. В середні віки тут сходилися декілька караванних шляхів, яки повністю занепали після епохи великих географічних відкриттів.

Султанхані

10.

Султанхані

11. Величезна споруда нагадує собор. Але її призначення суто комерційне.

Султанхані

12. Тут середньовічні торговці підзаряджали свої середньовічні мобілки (без сумніву, зроблені у Китаї).

Султанхані

13. В принципі, проїздом цікаво було заглянути, спеціально їхати – навряд. Сама споруда цікава, але турки явно зекономили на тому, щоб створити тут якусь експозицію, хоча просилося.

Султанхані

1 думка щодо “Султанхані”

  1. Сповіщення: Бейшехір | PHOTOKISS

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Інші пости

22 Січня, 2022
Немного фото из майской Каппадокии.
16 Червня, 2021
Это пост будет про поездку машиной по Турции, которую я совершил в мае 2021 года, и дата тут играет роль. Во-первых, как раз тогда РФ прервала сообщение с Турцией. Во-вторых, сама Турция ввела строгий локдаун. Поэтому в самых туристических местах почти не было людей. Это, конечно, не безлюдная Венеция, но все равно интересный экспириенс, который далеко не факт, что удастся повторить. К сожалению, написать какой-то целостный рассказ (как, например, о поездке по Болгарии) у меня просто не получилось. Хочу надеяться, что сделаю отдельные посты про интересные локации (нет), а пока покажу вам самые красивые места. И да, мне кажется, что это красивые фоточки, ставьте лайк, жмите колокольчик. Итак, первая большая локация - Каппадокия. На фото - долина Зерве.
27 Листопада, 2022

Бейшехір — третє за розміром озеро Туреччини і однойменне йому місто. Місто невелике — менш ніж 50 тисяч — і знаходиться на східному березі озера в провінції Конья, на західному березі височать гори, і це вже інша провінція. В античні часи це була околиця Хітітської імперії, потім грецька Пісідія, потім римська Клавдіокесарія, потім візантійська Памфілія. Нічого античного у місті не збереглося, тому що в період завоювання цієї місцини сельджуками місто повністю занепало. Фактично місто виникло заново вже при османах. Ця територія належала бейліку (тобто князівству на чолі з польовим командиром) Ешрефогуллар, столицю, де, власне, сидів бей, назвали інтуїтивно зрозуміло — Бейшехір. Бейлік був невеликий і проіснував досить недовго. Там складна історія, всі постійно один одного вбивали, різали, переходили на службу, зраджували і так далі.