Перейти до вмісту

Бейшехір

Бейшехір — третє за розміром озеро Туреччини і однойменне йому місто. Місто невелике — менш ніж 50 тисяч — і знаходиться на східному березі озера в провінції Конья, на західному березі височать гори, і це вже інша провінція. В античні часи це була околиця Хітітської імперії, потім грецька Пісідія, потім римська Клавдіокесарія, потім візантійська Памфілія. Нічого античного у місті не збереглося, тому що в період завоювання цієї місцини сельджуками місто повністю занепало. Фактично місто виникло заново вже при османах. Ця територія належала бейліку (тобто князівству на чолі з польовим командиром) Ешрефогуллар, столицю, де, власне, сидів бей, назвали інтуїтивно зрозуміло — Бейшехір. Бейлік був невеликий і проіснував досить недовго. Там складна історія, всі постійно один одного вбивали, різали, переходили на службу, зраджували і так далі.

Бейшехір

2. По берегу озера тягнеться широка смуга трави, де робить свої гнізда різне водяне птаство.

Бейшехір

3. Лиска на гнізді.

Бейшехір

4. Вид на гори на протилежному березі через очерет.

Бейшехір

5.

Бейшехір

6. Взагалі Бейшехір це досить популярний туристичний напрямок, але майже виключно для самих турків. Зокрема, на озері як раз розвинений каякінг і птічінг, але через карантин усі точки прокату каяків були закриті. Каякінг — він же дуже сприяє скупченню людей і розповсюдженню хвороб, що передаються повітряно-крапельним шляхом.

Бейшехір

7. Пара великих пірникоз. Ці птахи робили синхронні рухи, було цікаво споглядати.

Бейшехір

8. Лиска дуже зблизька.

Бейшехір

9.

Бейшехір

10. В місті Бейшехір цікавого, якщо чесно, небагато. Ось історична дамба Taş Köprü.

Бейшехір

11.

Бейшехір

12.

Бейшехір

13. Вид на стару частину міста — Ічерішехір. Тут знаходиться старовинна мечеть Esrefoglu.

Бейшехір

14. Названа вона на честь батька засновника бейліка Сулейман-бея Эшрефоглу (тобто фактично це по батькові Сулеймана).

Esrefoglu Mosque

15. Мечеть побудована у 1296-1299 роках у так званому “стилі анатолійських бейликів” — перехідному між сельджуцькою архітектурою і османською.

Esrefoglu Mosque

16. Типові сталактито-подібні прикраси, як в Султанхані.

Esrefoglu Mosque

17.

Esrefoglu Mosque

18.

Esrefoglu Mosque

19. Колони і стеля — дерев’яні. Ешрефоглу — одна з небагатьох вцілілих сельджуцьких дерев’яних споруд. Вікіпедія стверджує, що тут найкраще збережені дерев’яні стелі і колони в мусульманському світі.

Esrefoglu Mosque

20. Міхраб — ніша, що показує правовірним напрям на Мекку.

Бейшехір. Esrefoglu Mosque

21. Гарні кахлі. Я б собі такі поклав би.

Esrefoglu Mosque

22. За легендою, кедрова деревина пів року вимочувалася в озері Бейшехір. Мені здавалося, що морити деревину слід було у морі (як випливає з назви), а на відміну від більших озер Туреччини Бейшехір — прісноводне.

Бейшехір. Esrefoglu Mosque

23. Різьблення.

Esrefoglu Mosque

24. У центрі мечеті знаходиться яма для снігу, яка до середини двадцятого сторіччя використовувалася за призначенням: зберігати до літа сніг, запасений в горах. Сніг був потрібний для того, щоб охолодити приміщення і підвищити вологість, необхідну для дерев’яних конструкцій.

Esrefoglu Mosque

25. Капітель колони.

Esrefoglu Mosque

26.

Esrefoglu Mosque

27. Мавзолей бея Сулеймана.

Esrefoglu Mosque

28. Виїхали за місто дивитися захід сонця.

Бейшехір

29.

Бейшехір

30. Мальовничі скелі.

Бейшехір

31. Ротики, але нетипового рожевого кольору.

Бейшехір

32. Захід сонця.

Бейшехір

33.

Бейшехір

34.

Бейшехір

35.

Озеро Бейшехір

36. Мечеть Ешрефоглу вночі.

Esrefoglu Mosque

37.

Esrefoglu Mosque

38. Вхідний портал. Великий постер вимагає надягати маски.

Esrefoglu Mosque

39. Деталі різьблення.

Esrefoglu Mosque

40. Вхід в медресе.

Esrefoglu Mosque

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Інші пости

20 Листопада, 2022
Якщо вам цікаво, як виглядає караван-сарай, то ось зараз зможете подивитись. Ваш кореспондент задля цього побував з маленькому турецькому містечку Султахані, де знаходиться найбільший караван-сарай в Анатолії - Султан-Хан. Я не знаю, чому караван-сарай прийнято називати Султан-Хан, а містечко — Султахані, технічно турецькою це одне й те саме слово. Ну і, власне, свідчить про те, що усе місто виникло при караван-сараї.
16 Червня, 2021
Это пост будет про поездку машиной по Турции, которую я совершил в мае 2021 года, и дата тут играет роль. Во-первых, как раз тогда РФ прервала сообщение с Турцией. Во-вторых, сама Турция ввела строгий локдаун. Поэтому в самых туристических местах почти не было людей. Это, конечно, не безлюдная Венеция, но все равно интересный экспириенс, который далеко не факт, что удастся повторить. К сожалению, написать какой-то целостный рассказ (как, например, о поездке по Болгарии) у меня просто не получилось. Хочу надеяться, что сделаю отдельные посты про интересные локации (нет), а пока покажу вам самые красивые места. И да, мне кажется, что это красивые фоточки, ставьте лайк, жмите колокольчик. Итак, первая большая локация - Каппадокия. На фото - долина Зерве.
22 Січня, 2022
Немного фото из майской Каппадокии.