Перейти до вмісту

Кам’яні гриби

Кам’яні гриби — відома туристична локація Болгарії. Знаходяться Кам’яні гриби (болгарською — „Каменни гъби“) на півдні країни, у передгір’ях Родопських гір. Найближче велике місто — Кирджалі, найближчий населений пункт, на який треба орієнтуватися в подорожі — село Белі Пласт.

Кам'яні гриби

2. Слід сказати, що локація дуже маленька. Вікіпедія пише про три гектари, але то, певно, площа всієї охороненої зони, а грибів реально всього декілька штук. Охоронена зона, власне, обнесена огорожею з іржавої колючої проволоки, яка постійно потрапляє в кадр, якщо пригледітися, можна знайти майже на всіх знимках. Цим охорона обмежується, тому туристи лазять по скелях і роблять селфі на грибах, тому, гадаю, рано чи пізно грибів ще поменшає.

Кам'яні гриби

3. Кам’яні гриби це утворення десь три метри заввишки, із світлою “ніжкою” і більш темною “шапкою”, сформовані водяною і вітровою ерозією. В деяких джерелах написано, що верхня частина грибів утворена з “льодовикового” вапняку, який твердіший за “натуральний”, але насправді — з вулканічного туфу, так само як відомі скелі Каппадокії. Рожевий колір грибам надає мінерал клоіноптилоліт, зелений — селадоніт, чорні і сині плями — марганцеві конкреції.

Кам'яні гриби

4. Невідокремлені гриби.

Кам'яні гриби

5. Існує, звісно, легенда про те, що кам’яні гриби це голови місцевих панянок, що не підкорилися турецькому завойовнику, але виглядає вона максимально лажово, впевнений, що її хтось місцевий придумав експромтом, щоб покепкувати зі збирачів фольклору.

Кам'яні гриби

6. В інтернетику, правда, набагато красивіші фото, тому що на зовнішній вид (наче у них є і внутрішній світ, хаха) грибів сильно вливає час доби і стан погоди. Я був прям вдень, ні тобі ані драматичного неба, ані рожевих тонів заходу сонця.

Кам'яні гриби

7. Під’їхати машиною можна просто до локації, відвідання безкоштовне (було станом на осінь 2020), але вся пригода хвилин на двадцять, зайшли і вийшли.

Кам'яні гриби

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *