Перейти до вмісту

Асеновградська фортеця

Асеновградська фортеця знаходиться на півдні Болгарії, в Родопських горах, за два кілометри від міста Асеновград. Коли саме тут вперше щось побудували — виявити не вдалося, але відомо, що в 9 сторіччі візантійці перебудували фортецю, що охороняла північні рубежі імперії і стратегічний Біломорський прохід через гори. Вперше в письмових джерелах фортеця згадується під назвою Петричос в одинадцятому столітті в статуті Бачківського монастиря, який знаходиться поруч.

Під час Четвертого Хрестового походу фортецю захопили франкські лицарі. Четвертий Хрестовий похід, нагадаю, це коли на самому початку тринадцятого сторіччя визволителі гроба Господня збиралися воювати Єгипет, але хитрий венеціанський дож Енріко Дандоло якось намутив так, що лицарі замість сарацинів відправилися воювати цілком християнську Візантію, ще й так успішно, що захопили Константинополь. Постраждали при цьому і Друге Болгарське царство. Хретоносці, вітм, протрималися недовго — через декілька років цар Калоян вигнав їх з Пловдіву і саме в фортеці знайшов свою смерть місцевий польовий командир Рен’є де Трі.

В 1231 році цар Іван Асень ІІ відновив і перебудував фортецю і невелике грецьке місто поруч. Місто заснували ще в сьомому столітті до нашої ери грецькі колоністи і воно ще на початку двадцятого століття залишалося переважно грецьким. Потім сюди стеклися болгари з півночі Греції і Македонії, як результат Балканських війн і Першої Світової війни. До 1934 місто мало назву Станімака (від грецького Стенімахос, щодо етимології є різні версії, але однозначно хтось когось боров), а потім було перейменовано на честь царя Івана Асеня ІІ. Місто невелике навіть за болгарськими мірками, і дивитися тут особливо нема чого.

Асеновградська фортеця ж простояла до 1410 року, коли її остаточно знищили османські завойовники (як і Перперікон).

Фортеця відкрита для відвідування і входить у перелік “Сто національних туристичних об’єктів Болгарії“. Насправді від фортеці майже нічого не лишилося і абсолютно спокійно можна поїхати деінде.

Асеновградська фортеця

2. Втім силует церкви на фоні синіх гір виглядає мальовничо.

Асеновградська фортеця

3.

Асеновградська фортеця

4. Залишки стін фортеці. Залишилося небагацько.

Асеновградська фортеця

5.

Асеновградська фортеця

6. Якась рослина з пухнастим листям у розетках.

7. Церква “Богородиці Петрички” є єдиною повністю збереженою будівлею в фортеці Асена. З 1991 функціонує як православний храм.

Асеновградська фортеця

8.

Асеновградська фортеця

9. На балкончику встановлені такі оптичні прилади, вони дивляться в бік Асеновграда, але слід визнати, що дивитися в Асеновграді нема на що.

10. Спустився до церкви.

Асеновградська фортеця

11.

Асеновградська фортеця

12. Рештки фресок.

Асеновградська фортеця

13.

14.

Асеновградська фортеця

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *