Перейти до вмісту

La Seu Vella

Старий Собор (La Seu Vella) можна побачити з будь-якої точки в місті Льєйда.

Собор Льєйди

Старий собор дійсно старий, його почали будувати у 1203 році. Традиційно для Іспанії, побудували собор на залишках мечеті, яку було побудовано на залишках вестготської церкви, яку було побудовано на залишках чогось ранньохристиянського, побудованого на залишках чогось античного. Перший камінь урочисто заклали єпископ Гомбо де Кампорель, король Педро II Арагонський, який мав прізвисько “Католик” (дуже нудне в порівнянні з іншими середньовічними королями) та Ерменголом VI, граф Урхельський. Будували досить швидко, собор був освячений вже у 1278 році. Основна будівля храму — в романському стилі, окремі каплиці, клуатр і дзвіниця побудовані вже в готичному. Криту галерею клуатру будували в тринадцятому-чотирнадцятому сторіччях, кампанілу закінчили ще пізніше. Філіп V у свій час, як розібрався з університетом і ярмарком, хотів знести собор, але передумав і розмістив тут військову комендатуру і казарми. Зараз, звісно, собор відреставрували й казармового духу позбавилися. Але богослужіння в соборі більше ніколи не проводилися.

2. Дзвіниця собору відома як Turó de la Seu Vella, або ж Turó de Lleida, або, раніше, Roca Sobirana. Висота башти — понад 60 метрів, це найвище точка всієї долини Сегре. Нагору ведуть сходи із 238 сходинок, поки влізеш змокнеш, який вид відкривається — можна подивитись в цьому пості.

La Seu Vella

3. На дзвіниці є годинник, дзвін Моніка відбиває четверті, а дзвін Сільвестр відбиває цілі години. Це дзвони п’ятнадцятого сторіччя. Є свідчення, що коли собор було зайнято військовими Філіпа V, капітул за 3000 викупив церковні дзвони (цікаво, чи отримав з цих 3000 щось власне король), але всі, крім цих двох, не пережили громадянську війну.

La Seu Vella

4. Ворота Апостолів, головний вхід в Старий собор. Скульптури апостолів, власне, зараз в музеї. Ворота побудовані в чотирнадцятому-п’ятнадцятому сторіччях, в стилі французької готики (вікіпедія згадує Шартрський собор). Деякі майстри (їх, вочевидь, було багато, вони зміняли один одного майже півтора століття) були тими ж, хто працював над монастирем в Поблеті.

Льєйда

5. Тімпан зображує страшний суд.

La Seu Vella. Льєйда

6. Клуатр за воротами.

La Seu Vella

7. Клуатр.

La Seu Vella

8.

Клуатр собору Льєйди

9. Галереї клуатру мають довжину сорок вісім метрів, ширину 9 і висоту 8.77, кожна має 3 внутрішні арки.

La Seu Vella

10. Два крила галереї клуатру дотичні до будівлі собору, два інші дивляться на Льєйду.

Клуатр собору Льєйди

11.

Клуатр собору Льєйди

12. Клуатр собору, за деякими даними, найбільший в Європі. 

Клуатр собору Льєйди

13.

Клуатр собору Льєйди

14. Всередині собору. Собор має класичне планування, в плані утворює латинський хрест з трьома трирівневими нефами, довжиною 70 метрів і загальною шириною 30 метрів, та дворівневим трансептом, розміром 53 на 10 відповідно. Висота склепіння становить 19 метрів. Собор повністю зберіг оригінальне планування.

La Seu Vella

15. Роза.

La Seu Vella

16. Склепіння пізньороманське, з невеликою стрільчатістю, лише тібуріум (восьмикутна башта над середхрестям храму, я її не зняв, але приклад можна подивитися в пості про Валенсійський собор) був побудований в кінці тринадцятого сторіччя вже в готичному стилі.

La Seu Vella

17. Кожна масивна опора склепіння оточена 12 напівколонами із різьбленими капітелями. Вважається, що перші капітелі були зроблені на основі робіт італійського скульптора Бенедетто Антеламі, що працював над пармським баптистерієм, але з 1215 року скульптура спростилася і техніка погіршилася.

La Seu Vella

18. Дуже нагадує абатство в Клюні, в принципі воно і логічно, обидва бенедиктинські, обидва стоять покинутими. Збереглися деякі розписи та різьблення по каменю, але майже все внутрішнє оздоблення було втрачено. Фламандські гобелени з собору демонструються в музеї (я не був).

La Seu Vella

19.

La Seu Vella

20. Собор, власне, унікальний тим, що в ньому зберігся початковий стиль, майже без пізніших нашарувань.

La Seu Vella

21. Вікно забране не склом, а пластинами слюди.

La Seu Vella

22. Двері у Capilla de Santa María la Antigua.

La Seu Vella

23. Готична каплиця п’ятнадцятого сторіччя.

La Seu Vella

24.

La Seu Vella

25.

La Seu Vella

26.

Собор Льєйди

27.

La Seu Vella

28. Puerta dels Fillols, зараз це вхід в собор.

La Seu Vella

29.

La Seu Vella

30. La Seu Vella і цитадель на заході сонця.

La Seu Vella

31.

La Seu Vella

32. Ворота Беренгара, або замкові (знаходяться на північному боці трансепта, тобто виходять на замок Ла Зуда) — найстаріша частина собору, з якої його почали будувати.

La Seu Vella

33.

Льєйда

34.

Льєйда

Про собор можна почитати тут, в принципі найцікавіше я звідти переклав, але хто цікавиться прізвищами славетних каталонських каменярів середньовіччя, знайде для себе багато цікавого.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Інші пости

2 Січня, 2019
В эту поездку мы собрались весьма спонтанно — на наших поруганных всеми национальных авиалиниях объявили распродажу, а из южных направлений в наличии были только Рим и Барселона — самолет из Рима отбывал в полпятого утра, да еще в Италии зимой часто дождит, это и решило дело. Отечественный турист Барселону любит, ценит, практикует и в 90 процентах случаев одной ей и ограничивается, но мы-то любим демонстрировать доступ к более высокому уровню потребления, чем о нас можно судить, и любим забраться куда поаутентичнее; поэтому я составил масштабный план поездки с посещением всяких колоритных городков и монастырей, забытых с мохнатых времен графа Вильфреда Волосатого. Но, как можно было сразу и догадаться, вот эти вот аутентичные городки на то и аутентичные, что туристы в них не ездят, по причине не только слабого пиара, но и неудобного транспортного сообщения. Итого в плане остались, помимо самой Барселоны, два города — Льейда и Сарагоса, удобно расположенные на скоростной линии железной дороги, но еще не затоптанные вдоль и поперек отечественным отдыхающим.
15 Квітня, 2024

Місто Льєйда — центр однойменної провінції в складі Каталонії, але най це не вводить в оману — Льєйда дуже, дуже маленька. Фактично тут одна центральна домінанта — фортеця-собор La Seu Vella, що височіє на пагорбі, між ним і річкою Сегре стиснутий історичний центр міста, навколо якась більш-менш сучасна забудова. Власне це все можна побачити на одному фото — старий собор, центр, річку.